top of page

Information on Fiber, Internet, Bredband

 

Fibernätet i Vrå ägs av Ljungby Energi. Vänd dig dit för anslutning, hemsidan https://www.ljungby-energi.se/, fliken Tjänsteportal för fiber. Där visas även de operatörer (såsom Telia, Net at Once m.fl.) som erbjuder sina tjänster i Ljungby Energis nät.

Ni som redan har fiber, har väl ett abonnemang på internet, TV eller fast telefoni och läser ni tidningen varje dag – på morgonen?
 

Mobila bredband erbjuds av flera operatörer, se de vanliga mobiloperatörerna! Kanske uppger de, att det inte finns täckning där du bor, men det är en sanning med modifikation: mobiltelefoni kanske inte fungerar, men internet kan ändå nå fram. Se de begränsningar som beskrivs nedan!

Det kostar runt 2.000 kr. att göra ett pappersutskick till alla intresenter, så vi är mycket tacksamma för om du vill anmäla din epostadress, så vi kan nå dig med uppdateringar och viktiga nyheter via epost

Bygdegårdsföreningen har inget ansvar för fibernätet eller de mobila bredbanden. Vid driftsstörningar hänvisas till den operatör ni valt. Däremot får ni gärna vända er till Bygdegårdsföreningen om ni har synpunkter eller förslag på framtida utbyggnad, funktioner eller andra allmänna frågor som gäller fibernätet. Bygdegårdsföreningen fungerar också som referent för Ljungby Energi, om de vill förankra någon policyfråga eller informera om förändringar m.m. 


Tekniskt kan mobilt bredband vara fullt tillräckligt i ”bra lägen” och fungera tillfredsställande för vissa ändamål (t.ex. bankärenden, e-post) även vid sämre mottagningsförhållanden och även när mobiltelefonin fungerar dåligt eller inte alls. Om det är långt till mobilmasterna, kommer signalen att råka ut för störningar och hinder, vilket gör att den s.k. bandbredden (mängden information per tidsenhet, Mbps) minskar. Informationen blir till slut riktig, men det tar längre tid att s.a.s. plocka ihop korrekta bitar, men vid telefoni måste talet vara begripligt direkt. Man får lätt intrycket att 5G-tekniken ökar bandbredden, men det kan i själva verket vara tvärt om – störningarna ökar med frekvensen, vilket minskar bandbredden. De som bor nära en station (mast), kan få bandbredder över 25 Mbps, men för många i Vrå når man inte mer än cirka 10 Mbps, inte ens med utomhusantenn.


Du som investerat i en 4K-TV och vill se t.ex. film eller annat streamat material i 4K-upplösning (när ni hittar något) behöver c:a 25 Mbps bandbredd för att slippa pauser medan film hämtas. Gaming via internet kanske fungerar med en lägre bandbredd, men istället blir svarstiderna via det mobila bredbandet alltför långa, när förbindelsen inte är tiptop. Slutligen: med flera användare uppkopplade på samma abonnemang, delar dessa på den tillgängliga bandbredden och mobilt bredband fungerar ofta inte alls (NB om den tillgängliga bandbredden inte är stor, låt oss säga 50 Mbps eller mer).

 

Den som vill ha stor bandbredd med korta svarstider, som fungerar även vid dåligt väder, är hänvisad till fiber. Abonnemang finns för bandbredder upp till 1000 Mbps, långt mer än den vanliga användaren kan utnyttja.


Vilken installation får man? Med mobilt bredband kan man givetvis ansluta direkt till mobilen, men om man vill ha en stabilare uppkoppling, med möjlighet att ansluta flera datorer, TV och vad det nu kan vara, sker anslutningen via en router, oftast utan extern antenn. Notera att fast telefoni via mobilt bredband i princip är detsamma som mobil telefoni. Till routern, som skapar ett trådlöst WiFi-nätverk, kan man sedan koppla in olika apparater t.ex. datorer. Anslutning kan också ske med kabel till routern. Ett WiFi-nät behöver ofta förstärkning, t.ex. genom ett s.k. Mesh-system. Om man ansluter mobiltelefonen till WiFi-nätet, debiteras man inte för överförd datamängd – det blir billigare att använda mobilen via bredbandet/internet.


Med fiber får man en kundenhet (flera olika beteckningar förekommer!), där fibern kopplas in. Till kundenheten kan man t.ex. ansluta enstaka datorer, men även en router eller en adapter för fast telefoni. Routern fungerar likadant som vid mobilt bredband. Installationskostnaden för en fiberanslutning är avsevärt högre än för ett mobilt bredbandsabonnemang. Router ingår oftast i operatörs-avtalet, men märk att utrustning för fast telefoni medför en viss extra kostnad. Normalt ingår fri ned- och uppladdning i ett fiber-abonnemang (mängden data som man skickar eller tar emot- nedladdning av filmer, e-post, beställning av varor, bankärenden, mobilsamtal via bredbandsabonnemanget m.m. - påverkar inte månadskostnaden). Med mobilt bredband betalar man för mängden data som skickas och tas emot, antingen via en fast kostnad eller en löpande merkostnad. Det hänvisas till dagsaktuella kostnader från de olika mobilföretagen. Sammanfattningsvis dyrare anslutning till fiber än till mobilt bredband, men lägre månadskostnad. Det är alltså viktigt att utgå från vad man ska använda bredbandet till, inte bara tekniskt, utan även ekonomiskt!
 

bottom of page